2014. July 23., 23:12

Blackbird Rider

Fotó – Blackbird Rider

Joe Luttwak és Kyle Wolfe 2005-ben sokáig keresett egy strapabíró, mostoha körülmények közé is magukkal vihető, de azért normális hangú utazógitárt. Végül feladták a reménytelen kutatást, és megalapították a Blackbird Guitars-t, hogy elkészítsék és ma már ők szállítsák a keresett hangszert - ha kell, az Antarktiszra.

Az akkoriban elérhető kistestű utazógitárok egy komolyabb túrához túl sérülékenyek voltak, vékonyka, jellegtelen hanggal. A két San Franciscó-i cimbora munkája révén szerencsére találkozott már korábban CAD-programokkal, számítógép vezérelt lézerekkel és marókkal, szénszálas anyagokkal, kevlárral, ez pedig sokat segített abban, hogy a kezdeti ötletekből először prototípus, majd szériatermék legyen.

A kétéves fejlesztés eredményeként elkészült Blackbird Rider ezeknek az új technológiáknak és a hagyományos kézművességnek a szerelemgyereke. Ahogy a készítők fogalmaznak: félig citera, félig F1-es versenyautó.

A szénszál révén vízálló, ultrakönnyű és szinte elpusztíthatatlan gitárt nem kell babusgatni, ezért a jobb hangzás érdekében egy idő után még a koptatólap is eltűnt a Rider modellről.

A gyártási technológiából adódóan a gitártest, a nyak és a fejrész egyetlen üreges testet alkot. Az egybefüggő hangkamra miatt az egész gitár rezonál, a hangerő és a hangkitartás is jobb, mint a hasonló méretű gitárok esetén, valamint a hangszer tömege is alig 1.5 kg. Egy kis trükkel a gitártest felül egészen a tizedik bundig nyúlik - a hanglyuk is ide került -, így még a klasszikus menzúrát is sikerült megtartani. Az alsó kivágás a 19 bundból 14-et tesz könnyen elérhetővé.

És mire sikerült kedvet csinálni a Blackbird Riderhez, jöjjön a hidegzuhany: az ára 1600-2500 dollár - a pontos modelltől, elektronikától és hangolókulcstól függően. Erre még jöhetnek opcionálisan egyedi tételek (berakás, szín stb.), plusz a nem kevés szállítási díj, vám, áfa, és máris 500-750 ezer forintnak megfelelő összegnél jársz. Mit is lehet erre mondani? Ha az Alpaca gitárnak sokalltuk az árát, akkor ez itt hatványozottan igaz: ezért a pénzért 50-75 darab hagyományos, igénytelen akusztikus gitárt vehetsz, amit ha párosával csapkodsz földhöz, akkor is eltart egy ideig...

Azt viszont mindenképpen el kell ismerni, hogy az Alpacával ellentétben a Rider nemcsak agyonretusált fotókon mutat jól, hanem tényleg fényévekre van tőle kidolgozottságban. És ezért a kisebbfajta vagyonért még az Antarktiszra is utánad viszik. Tényleg. Most is van ott kettő.

Gitárok

Hangszer, munkaeszköz, műalkotás, rajongás, csodálat és gyűjtőszenvedély tárgya...

Még több gitár

Login

Forgotten password