2014. July 20., 00:00

Gittler gitár

Fotó – Gittler gitár

A Gittler-gitár egy kísérleti hangszer, melyet Allan Gittler készített azzal a céllal, hogy az elektromos gitárt a minimalizmust és funkcionalitást szem előtt tartva megtisztítsa attól a sok fölösleges sallangtól, amit különböző - sokkal inkább szentimentális, mint gyakorlati - okokból az akusztikus gitártól örökölt.

Gittler először 60 gitárt készített New Yorkban a 70-es, 80-as években, aztán Izraelbe emigrálása után eladta a gyártási jogokat az Astron Engeneer Enterprises nevű cégnek, akik további 200 darabot gyártottak - ám ezekkel Gittler nem volt megelégedve, többek között az eredeti minimalista megközelítést két lábbal tipró műanyag gitártest miatt, amit az Astron a gitár kezelésének megkönnyítése miatt biggyesztett a termékre.

A gitár jellegzetessége a nyak és a fémhengerekből álló bundok képezte halcsont szerű rozsgamentes acél váz, ami játék közben szitárszerű érzést kelt, mivel a húrok lejjebb nyomhatók, mint amit a hagyományos gitár fogólapja megengedne. További érdekesség, hogy a hat húrhoz külön pickupok tartoztak, ami hat különböző outputot jelent, és akár külön-külön voltak keverőre köthetők.

A Gittler-gitárok közül ma több is múzeumok gyűjteményét gazdagítja, többek között a New York-i Museum of Modern Art és a Boston Museum of Fine Arts is kiállít egy-egy darabot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gittler_guitar

Gitárok

Hangszer, munkaeszköz, műalkotás, rajongás, csodálat és gyűjtőszenvedély tárgya...

Még több gitár

Login

Forgotten password