2014. July 22., 22:47

Skate Gitar - a gördeszka második élete

Fotó – Skate Gitar - a gördeszka második élete

Ezequiel Galasso argentin hangszerész "normális" gitárokat is készít, de ezzel önmagában nehéz a figyelem középpontjába kerülni. Azzal már inkább, ha kiszuperált gördeszkából csinálsz gitárt, ami egy Pearl Jam-koncerten is szerepet kap.

Galasso mester műhelyéből azelőtt is sorra kerültek ki a pompás darabok, mielőtt összeállt volna Gianfranco De Genaro Gilmour profi gördeszkás és gitáros haverjával, hogy a városi kultúra két ikonikus elemét, a gördeszkát és a gitárt egyesítse. A műtét eredménye egy új, funkcionális szempontból is kifogástalan kultusztárgy lett. A hosszú várólistát és az előjegyzések számát látva legalább is mindenképpen jár a kultikus jelző.

Egy gördeszka pályafutása során rengeteg ütést kap, így idővel elkerülhetetlenül a szemétben köt ki. Jóérzésű újrahasznosítók már eddig is láttak fantáziát a kiselejtezett darabokban, készült belőlük szék, asztal, de még szemüvegkeret és telefontartó is.

Galasso korai, két gördeszka felhasználásával készült gitárjai - egy a test, egy a nyak anyagához - meglehetősen formátlanra sikerültek, hét gördeszkából azonban már teljesen gitárformájú hangszer készíthető, legyen az akár strat, flying V vagy explorer.

Mivel egy jobb minőségű deszkát extrém terhelésre terveznek, ezért a belőle készült gitárban sem egyszerű kárt tenni. Ha a 7-14 juharrétegből a legkorszerűbb technológiákkal sajtolt deszka gond nélkül kibírja, hogy egy százkilós atléta ugráljon rajta naphosszat, akkor egy ilyen gitár nyaka sem adja meg magát egykönnyen. Ráadásul a különböző színű rétegekből kialakított nyak elképesztő színhatást eredményez. A fejszög beállításával sincs sok gond, hiszen a deszka vége eleve hajlított.

És persze egy ilyen gitár birtokában olyan garantáltan egyedi hangszer tulajdonosa lehetsz, ami nemcsak örök életű, de saját története is van.

https://www.facebook.com/sktgtr/

Gitárok

Hangszer, munkaeszköz, műalkotás, rajongás, csodálat és gyűjtőszenvedély tárgya...

Még több gitár

Login

Forgotten password